AGV_37-3 – Arkitektens orangeri af genbrugsmaterialer

By 10. november 2016Projekter

I forbindelse med en kommende terrasse, har vi opført en pavillon der fungerer som orangeri og havehus. Opgaven var at opføre bygningen for færrest mulige kroner, hvilket krævede kreative materialevalg og så meget genbrug som muligt. Derudover skulle rummet kunne bruges både til ophold for hele familien og dyrkning af frugt og grøntsager.

Bygningen er disponeret som et glashus, hvor et muret hjørne danner ”ryg” for sofaen og skærmer indkig fra nabo. Teglvæggen er trukket tilbage fra hjørnet for at understrege, at det er et glashus, og sikre kig og transparens gennem bygningen. De rå materialer, de grønne planter og lyssætningen giver rummet varme og stoflighed.

Orangeriets facader består af thermoruder kombineret med en isoleret teglvæg mens taget er et translucent thermotag. Det betyder at orangeriet, i modsætning til traditionelle drivhuse, holder bedre på varmen og sæsonen forlænges, både hvad angår ophold og dyrkning.

Bygningen er opført af ca. 80% genbrugsmaterialer. Således stammer alle ventilations- og glaspartier, spær og thermotag fra en 35 år gammmel udestue hentet i Lystrup, Murstenene er fra Hovedgård, hvor en 130 år gammel bindingsværkslade væltede i en storm. Belægningsteglene på gulvet er nye, men er en rest fra en Petersen Tegl produktion, mens trækonstruktionen er rester fra tidligere projekter på ejendommen. De eneste nyindkøbte materialer er den bæredygtige bræddebeklædning fra Superwood, fundamentet, lidt isolering i væggen samt en tagrende.